Časová osa

Pravěk
Středověk
Novověk
Moderní dějiny
Soudobé dějiny

Válečná lidová kuchyně

Popis a vysvětlení jevu

Válečná lidová kuchyně

Ve druhém roce Velké války vznikla ve Varnsdorfu první válečná lidová kuchyně, díky které mohli zahnat hlad ti nejchudší a nejpotřebnější. Otevřena byla 9. října 1916 v objektu Odborné školy tkalcovské (dnes Městská knihovna Varnsdorf). 

V následujícím roce vznikly ve Varnsdorfu další válečné vývařovny. Podle statistiky z 22. ledna 1918 chodilo denně do válečných kuchyní ve Varnsdorfu dohromady téměř dva tisíce osob. Zcela přestaly fungovat až rok po skončení celosvětového válečného konfliktu. Celkem se v nich uvařilo a vydalo 1 300 000 porcí. 

Velmi obtížné bylo získávání nezbytných zásob. Část proviantu se pěstovala i ve Varnsdorfu na zahradách patřících k válečným kuchyním. 

Jídelní lístek

Výhradně bezmasý oběd stál v roce 1916 ve válečné kuchyni 35 haléřů. Představu o tom, co se během válečných let jedlo, si můžete udělat po prostudování jídelního lístku z prvního týdne, ve kterém byla kuchyně v provozu:

Pondělí

Polévka: Zeleninová

Hl. jídlo: Brambory s rajskou omáčkou

 

Úterý

Polévka: Bramborová

Hl. jídlo: Jahelná kaše

 

Středa

Polévka: Kmínová

Hl. jídlo: Brambory se zelím

 

Čtvrtek

Polévka: Nudlová

Hl. jídlo: Fazole

 

Pátek

Polévka: Kmínová

Hl. jídlo: Knedlíky polité povidly

 

Sobota

Polévka: Chlebová

Hl. jídlo: Guláš s bramborem

 

Autor hesla: Josef Rybánský

Obrazové přílohy