Popis a vysvětlení jevu
Válečná lidová kuchyně
Ve druhém roce Velké války vznikla ve Varnsdorfu první válečná lidová kuchyně, díky které mohli zahnat hlad ti nejchudší a nejpotřebnější. Otevřena byla 9. října 1916 v objektu Odborné školy tkalcovské (dnes Městská knihovna Varnsdorf).
V následujícím roce vznikly ve Varnsdorfu další válečné vývařovny. Podle statistiky z 22. ledna 1918 chodilo denně do válečných kuchyní ve Varnsdorfu dohromady téměř dva tisíce osob. Zcela přestaly fungovat až rok po skončení celosvětového válečného konfliktu. Celkem se v nich uvařilo a vydalo 1 300 000 porcí.
Velmi obtížné bylo získávání nezbytných zásob. Část proviantu se pěstovala i ve Varnsdorfu na zahradách patřících k válečným kuchyním.
Jídelní lístek
Výhradně bezmasý oběd stál v roce 1916 ve válečné kuchyni 35 haléřů. Představu o tom, co se během válečných let jedlo, si můžete udělat po prostudování jídelního lístku z prvního týdne, ve kterém byla kuchyně v provozu:
Pondělí
Polévka: Zeleninová
Hl. jídlo: Brambory s rajskou omáčkou
Úterý
Polévka: Bramborová
Hl. jídlo: Jahelná kaše
Středa
Polévka: Kmínová
Hl. jídlo: Brambory se zelím
Čtvrtek
Polévka: Nudlová
Hl. jídlo: Fazole
Pátek
Polévka: Kmínová
Hl. jídlo: Knedlíky polité povidly
Sobota
Polévka: Chlebová
Hl. jídlo: Guláš s bramborem
Autor hesla: Josef Rybánský